20120331

Sambal oh sambal

Last Tuesday...beli cili kering...alang-alang dah blend cili tu...umi terus masak...satu kuali...
yang tak tahan tu...meletup-letup...adeh...sakit... habis tangan umiberbelak-belak kena letupan-letupan cili kering tu...
selalu masak cili seciput jek...tak de lah sampai meletup-letup...satu hal juga lah nak membersihkan dapur...
penuh satu dapur kena percikan cili kering...tapi, ok gak bila dah masak...simpan dalam bekas...
letak kat dalam beku...bila rasa nak masak...panaskan sahaja dan boleh masuk kan apa-apa yang patut
kalau rasa nak buat sambal sotong...panaskan balik sambal tu...
letak air asam jawa dan garam...masukkan sotong...
dah siap...tak sampai 10minit dah boleh makan...
Dan inilah hasilnya...tada...!!! dah ready untuk distoragekan...

boleh juga guna udang, ikan bilis, ikan dan semua benda yang boleh dibuat sambal...

sesuai untuk semua ibu-ibu yang bekerja...
memang mudah lah...
credit to cik k.ipar yang dapat idea nih...
hahahaha....kita kan busy kan...???
kalau nak beli yang instant banyak jual kat kedai tu...
tapi, yang instant nih kan...tak elok...
banyak sangat bahan pengawetnya...
kalau kita buat sendiri at least banyak benda terjaga
kebersihan...bahan-bahan yang digunakan...
kesihatan kena jaga ma!!!
dan setiap hari perlu fikir untuk kurangkan kerja...dan jimatkan masa...lebihkan berehat...
umi lak sekarang nih...bangun seawal yang boleh untuk masak...bawa bekal dan masak sekali untuk makan malam...balik dari kerja...panaskan apa yang patut dan boleh makan seawal jam 6.30pm...selebihnya sambil basuh baju sambil berehat dan anak-anak boleh siapkan homework dan study...

No comments: